Megmondom én, hogy honnan ered az adócsalás-lavina egy része, drága országunkban.

Az alábbi történet szereplői kitalált személyek, de a sztori igaz. Egy tippet is mellékelek az APEH-nek a végére...

Helyi Bolt Bt. boltot szeretne nyitni (ez a küldetésük, még a nevükből is kitűnik, igaz?:)), ezért szétnéz a bérelhető üzlethelyiségek terepén. Két lehetőség jöhet szóba helyben: egy rozzant épület, amit a tulaja egyfolytában üzletnek hív, holott csak a patkányoknak megfelelő a komfortfokozata; és egy másik, egy már több üzletnek is otthont adott helyiség, tapasztalt bérbeadókkal.

Egyeztető tárgyalások kezdődnek, helyiség feltérképezése, szuper, "Kivesszük!".

Na, ekkor jön a fekete leves: tulaj szemrebbenés nélkül közli, hogy a bérleti díj 45ezer (vidéken vagyunk!), és ebből 10ezerről ad számlát, a fennmaradó 35ezerről csak egy átvételi elismervényt tud "kiállítani". Helyi Bolt Bt. tulajainak összeszalad a szemöldökük egy pillanatra, majd a helyiség tulajainak puhításába kezdenek: de hát akkor emeljék meg az árat, és adjanak mindenről számlát. Nem, - jön a dörgedelmes válasz - mert akkor megelemkedik a bérbe adók jövedelme, és jujj, de sok adót kell befizetni!

Helyi Bolt Bt., mint kezdő résztvevője a nagy adócsalási versenynek, egyszerűen nem érti a logikát. Jön a következő fekete leves: rezsi?

- Jajj, hát nincs külön óra, meg ha lenne is, nem tudnák kiszámlázni azt sem.

- Mégis mennyi a rezsi egy hónapban?

- Jajj, hát azt nem tudjuk pontosan, (és itt másfél óráig tartó fejtegetés következik a mérőóra elhelyezés  nehézségeinek és a mocskos állam adóbehajtási rossz-szokásainak taglalásával...)

Helyi Bolt Bt. tulajai lelombozódva térnek haza otthonukba. Még fülükben cseng a "De hát mégis miből termeljünk ki 45 ezret feketén egy hónapban?" - kérdésre kapott válasz: "Majd nem üttök be mindent a gépbe!" (Pénztárgép.)

Helyi Bolt Bt. tulajai otthon elővették a kis számológépet, és számoltak: havi 45ezer az évente 540 ezer forint feketén megszerzett vagyon a bérbeadónak, nekik meg 540ezerszeres "lehetőség" adóhatósági valagbabillentésre.

Helyi Bolt Bt. tulajai vártak picit, szétnéztek más falvakban, vidékeken, városokban, és harminc esetből 29-nél, számla nélküli ügylettel akartak szerződést a bérbeadók.

A nagyvárosokhoz közeledve a morál nem javult, csak az összegek kezdtek horribilis méretűvé duzzadni. Volt már olyan hely is, ahol egy 40 négyzetméteres üzlethelyiségért 250ezret akart a bérbeadó, úgy, hogy 100ezerről adott volna számlát.

Szeretném megkérdezni, hogy az APEH ezt miért nem ellenőrzi kiemelten?

Bonyolítani tudják a bérbeadott ingatlanok utáni jövedelem adózását, mert 2 perc alatt 4 féle módot találtam, ez tény. De az nem jutott eszébe senkinek, hogy a feketén bérbeadott ingatlanok generálják a további feketézést?

Helyi Bolt Bt. tulajai, nehéz szívvel, de belevágtak a dologba, saját zsebből fizetve a bérleti díj fekete részét.

De a reményt nem adták fel. Ezért, mikor a Helyi Lottózó lehúzta rolóit, akkor Helyi Bolt Bt. tulajai azonnal felkeresték a helyiség bérbeadóját. A volt lottózó helye jobb helyen is van, nagyobb is az üzlet, és reménykedtek, hogy egy húsz éve, folyamatosan bérbeadott helyiségnél nem csalnak a bérbeadók.

Súlyos koppanás lett a vége. Nem csalnak?? Dehogynem csalnak, mint a szél!

A helyi lakosok csodájára jártak, hogy a lottózó annak ellenére bezárt, hogy tömött sorokban álltak sorba az kuncsaftok a lottóért. "Vajon mi lehetet a háttérben?" - kérdezték egymást a napi pletykák kibeszélésekor.

Ki tippeli meg? Hát persze! A bérleti díj: számla nélkül.

Házi feladat: termelj ki egy lottózóval havi 80ezer forintot számla nélkül. Ha sikerül, Nobel-csontot kapsz, és az APEH sem fog ellenőrizni.

Mert ezt nem ellenőrzik kiemelten.

Hát igen, mikor minőségbiztosítási tanácsadó voltam, én sem a mélyen gyökerező  okokat szüntettem meg, hanem a hibázókat vágtam kupán egy bandázs-szalaggal... AZ egyszerűbb is, meg a hatalmat is jobban lehet fitogtatni. (Még mielőtt valaki elhiszi, pont, hogy fordítva csináltam: addig mentem egy probléma után, addig szimatoltam, addig koslattam, míg meg nem lett az alap-ok!)

Tipp az APEH-nak: biztos van ott egy tettrekész, fiatal, lelkes ellenőr, aki azt mondja magának: emberek, csináljuk végre értelmesen a dolgokat, nézzük már meg, hogy mi viszi a boltokat a NEM-számlaadásra. Csak nem azért, mert az üzlethelyiség bérbeadója rákényszeríti? Nahát, lehetne ez ellen valamit tenni vajon? (Bónusz tipp: a működési engedélyhez és a székhely bejegyzéshez kell a bérleti szerződés, abban mindenki adata fel van sorolva.)

Nem tapasztaltaknak egy-két fontos infó: ha adót csalsz, saját magadat csapod be. Tegyük fel, hogy zöldség-, gyümölcs kereskedést nyitnál, évi 600-700ezer forintnyi zsebből fizetett bérleti díj nyomná a válladat.  Mégis hogyan számolod el, hogy ha nem ütöd be a gépbe? Rádrohadt 8 tonna banán? Vagy nem volt forgalom egy hónapig? Vagy hogy?

Nincs közöm Helyi Bolt Bt.-hez, de tudom, milyen szar helyzet. Én a netes szolgáltatásaim mellé is számlát adok, és hadd ne mondjam, gyakran meglepődnek a vevőim (magánszemélyek), mert azt hiszik, arra vannak rászokva, hogy zsebbe megy minden.

Tudom, több lehetőség is áll egy boltot, üzletet nyitni szándékozó előtt:

  1. Meg kell venni egy ingatlant (20-30millió), át kell alakítani üzlethelyiséggé (2-3 millió), aztán el lehet ballagni a bolondok házába...
  2. Nem kell üzletet nyitni és kész.

Na, ennyit a gazdaság fehérítéséről. Elismerem, nem akkora összegekről van szó, hogy érdemes legyen megmozdulnia valakinek, de nekem nagyon böki a csőrömet. Tudom mit jelent javítani a folyamatokon, tudom mit jelent a hibákat kiküszöbölni, mit jelent a problémák okát megszüntetni. Nehéz beletörődni, hogy itt EZ sosem lesz meg...

 

 

100 gyakorlati tipp leendő és kezdő vállalkozónőknek, hogy vállalkozásod valóban sikeres legyen!>>

Címkék: üzlet apeh vállalkozás üzlethelyiség bérletidíj

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr64672495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása